Takaisin

Taidenäyttely ”THIS NEST FOR US TO REST” Hertsissä

Hertsin lasten leikkipaikan ”keittiötilassa” taidenäyttely 5.3.2023 saakka.

Leikkipaikka sijaitsee lähellä Suunnittelijankadun sisäänkäyntiä, Game Roomin vieressä. Näyttelyä voi kurkata keittiötilan ikkunasta tai sopia erikseen ajan, päästäkseen tilaan sisälle:
http://pitteddates.site/

Näytteilleasettaja Sakari Tervo kuvaa Pitted Dates -projektia seuraavasti:

Tässä Hertsin tilassa minua kiinnostaa kuinka se on tila tilan sisällä, eräänlainen salahuone, jonne voi kurkkia. Se tarjoaa mahdollisuuden hyvin intiimiin kohtaamiseen taiteen äärellä (ajanvarauksen myötä), mutta myös sattumanvaraisen näyttelykokemuksen ikkunan kautta, jota ei välttämättä heti ymmärrä edes taidenäyttelyksi. Mielestäni tämänlainen yllätyksellisyys tai jonkin asteinen epäselvyys/ tunnistamattomuus taidekokemuksessa on kiehtovaa. Myös se, että näyttelyyn ei vaan voi kävellä sisään (kuten yleensä gallerioihin), vaan vierailu edellyttää kävijöiltä aktiivisuutta on kiinnostavaa. Tämä ”kitka” tuo näyttelykokemukseen mielestäni lisäarvoa, sillä se saa ajanvaranneet ihmiset sitoutumaan ja olemaan hyvin vastaanottavaisia. Itse näin perheellisenä ihmisenä pidän myös siitä ajatuksesta / eleestä, että taidetta voi päästä katsomaan leikkipaikan yhteydessä, sillä usein taidetilat eivät aina ole joko lapselle kovin kiinnostavia (koska mihinkään ei saa usein koskea) tai sitten vanhempana joutuu olla koko ajan olla vahtimassa heidän perään.

Tarkoitukseni on kuratoida pieniä ryhmänäyttelyitä, joissa mukana on vakiintuneita nykytaiteilijoita nuorempien taiteilijoiden rinnalla. Näyttelyjä suunnitellessani toivomukseni on yhdistää eri välineillä työskentelevien taiteilijoiden teoksia ja luoda yllättäviä, mutta yhteneväisiä kokonaisuuksia, jotka alkavat ”soida”, tai välittämään jotain uutta tarinaa/ kokemusta. Sellaista, mitä jokaisesta teoksesta itsenään ei olisi välttämättä löydettävissä. Olen kiinnostunut erityisesti siitä, kuinka teosten merkitykset ja tulkinnat muuttuvat tilan + ympäröivien teosten vaikutuksesta. Tästä syystä ryhmänäyttelyt ovat luonnollinen valinta yksityisnäyttelyiden sijaan.

Toivottavasti saan tehdä vielä muutaman tässä keväällä, mutta se riippuu tilan vuokraamisesta. Tätä ”THIS NEST FOR US TO REST” näyttelyä varten kuratoin valmiita, mutta muualla kuin Helsingissä esitettyjä teoksia taitelijoilta, joiden kanssa olen työskennellyt aikaisemmin. Tuttujen kanssa työskentely tarjosi turvaa, sillä joudun miettimään kokonaisuuden hyvin nopeasti sen jälkeen, kun sain onnellisesti tiedon, että saan tilan käyttööni. Näyttelytekstiksi tilasin runon kaksoisveljeltäni Juuso Tervolta, jolle näytin kuvia näyttelyyn tulevista teoksista ja jolle jaoin ajatuksiani teoksista. Juuson kirjoittama englanninkielinen runo antoi myös näyttelylle nimen ”THIS NEST FOR US TO REST”. Haluan suhtautua tiedotus/pressiteksiin taideteoksena, joka osaltaan virittää näyttelykokemuksen.

Teoksista:

Inga Melderen teokset ”Doodling” ja ”Doodling 1” ovat osa kokonaisuudesta Bluetooth (Sister N.), joka oli esillä viime vuonna Tallinnassa Temnikova & Kasela galleriassa. Teokset ovat saaneet innoituksensa uutisesta Saksasta löytyneestä 1000-vuotta vanhasta kallosta, jonka hampaista löytyi ultramariinipigmenttiä. Tutkimusten jälkeen selvisi, että kallo oli kuulunut naiselle, joka oli todennäköisesti toiminut kirjojen jäljentäjänä / kuvittajana, ja pigmentti oli päätynyt hänen hampaihinsa, kun hän on kostuttanut sivellintään. THIS NEST FOR US TO REST näyttelyssä mukava olevat Ingan teokset ovat eräänlaisia harjoituksia, joita myös löytää keskiaikaisisten kirjojen marginaaleista.
https://meldere.com

Hertta Kiisken installaatio ”Bladderwarck, RNA and mushrooms/Primeval soup” on osa hänen Alkuliemi -näyttelystä, joka oli esillä Turun taidemuseossa 2021. Alkuliemi teoskokonaisuudessa Kiiski kuvittelee vaihtoehtoisen menneisyyden tai tulevaisuuden – ajan, jossa planeetan eri elämänmuotojen elo kietoutuu yhdenvertaisesti toisiinsa. Näyttelyn nimi viittaa tutkijoiden hypoteesiin alkuliemestä, jossa ensimmäiset elämänmuodot saattoivat rakentua. Tämä miljardeja vuosia sitten syntynyt elämän alun keitos, jonka muistoa kannamme soluissamme, on yhteinen kaikelle elävälle mikrobeista ja kasveista ihmisiin. Teosperheen materiaaleina on käytetty valokuvia, tekstiilejä ja savea. Keskeistä teoksille on rakkauden viitekehys – ihmisen, ei-inhimillisen ja tilan välisten suhteiden esittäminen.
https://www.herttakiiski.com

Eetu Sihvosen teokset ”Scarecrow Sage II” ja ”Major Oak” ovat osa yhteisnäyttelystä Matka Cockaigneen, jonka Sihvonen teki yhdessä taiteilija Johanna Härkösen kanssa vuonna 2021 Turussa sijaitsevaan Titanik-galleriaan. Sihvosen veistoksissa yhdistyy 3D-printatut osuudet käsin veistettyihin elementteihin. Ne ovat tarjoavat kurkistuksen kuvitteelliseen feodaaliseen fantasiamaailmaan, toimien eräänlaisina radikaaleina maailmanrakennusehdotelmina. Teosten voimakkaassa ja viimeistellyssä estetiikassa fantasia sulautuu todellisuuteen.
https://www.instagram.com/uwubeibi/

_________________________

Näyttely on Hertsissä 5.3.2023 saakka. Tervetuloa kurkistamaan, tai sopimaan käynti tilassa!
http://pitteddates.site/
https://www.instagram.com/p1tted_dates/

Takaisin