Takaisin

Stadilaisen palvelukoti: Mainiokoti Herttua tarjoaa kaupunkilaisen elämäntyylin elämän viimeisillekin vuosille

Mehiläisen Mainiokoteja löytyy ympäri maata, ja ensi vuonna sellainen saadaan myös lähipalvelukeskus Hertsiin. 60-paikkainen palvelukoti on suunnattu erityisesti kaupunkilaisille vanhuksille, joille ympärivuorokautinen hoito on tarpeen, mutta jotka viihtyvät kahviloissa ja elämän vilskeessä.

Tehostettu asuminen sijoittuu Hertsissä kahteen kerrokseen. Asukas voi tulla Mainiokoti Herttuaan Helsingin kaupungin ostosopimuksella, palvelusetelillä tai paikka on tietenkin mahdollista ostaa myös itse maksamalla.

– Meille tulee todella monen kuntoisia asukkaita, mutta pääsääntöisesti palvelukotien asukkaat ovat tänä päivänä muistisairaita, kertoo alueen palvelujohtaja Tarja Savolainen.

– Palvelukotiin tullaan lääkärin määrittelemän, ympärivuorokautisen hoivan tarpeen perusteella. Osa asukkaista voi olla fyysisesti hyvässä kunnossa, toisilla on liikuntarajoitteita. Me hoidamme myös ihan loppuun saakka, jos on jo saattohoidossa.

Kotiruokaa omasta keittiöstä

Hertsin palvelukoti mahdollistaa virkeät vanhuuden päivät. Mainiokodin oma kokki laittaa ruokaa asukkaille, jotka saavat vaikuttaa vaihtuviin ruokalistoihin. Sen lisäksi Hertsin ravintolatarjonnasta löytyy paljon vaihtoehtoja vaikkapa silloin, kun omaiset tulevat käymään.

– Sillä tavoin pääsee vähän siitä arjesta muiden ihmisten keskelle kauppakeskukseen helposti ihan vain hissillä, Savolainen pohtii.

Sekä hoitaja että omainen voi käydä asukkaan kanssa vaikkapa ostoksilla. Palvelukodissa ei myöskään ole vierailuaikoja, vaan kylään saa tulla silloin kun parhaiten sopii ja viipyä tarpeen mukaan.

Hoivan laatua tarkkaillaan jatkuvasti

Mainiokodissa lähtökohtana on tarjota jokaiselle asukkaalle yksilöllinen, hyvä elämä. Sen onnistumista ja hoivan laatua mitataan laatumittarilla.

–  Mittari koostuu viidestä elämän osa-alueesta: maukas ja terveellinen ravinto, turvallisuus, oma viihtyisä koti, yhteisöllisyys ja osallisuus sekä yksilöllinen hoiva, Savolainen kertoo.

Osa-alueita mitataan jatkuvasti kyselyillä, joihin osallistuvat asukkaat, omaiset ja henkilökunta. On myös ajateltu, että tulevaisuudessa kunkin Mainiokodin mittaustulokset voisivat olla julkisia. Näin mittari helpottaisi myös hoivakodin valintaa.

– Tällä hetkellä laatumittarimme arvosanat ovat jatkuvasti nousussa. Siitä näkee helposti myös kehityskohdat, joiden avulla voimme kehittää palvelukoteja koko ajan paremmiksi.

Savolainen toivottaa tervetulleeksi myös alan opiskelijat. Sekä hoito- että keittiöalan työntekijöiden suhteen tehdään mielellään opiskelijayhteistyötä.

Stadilainen on stadilainen vanhanakin

Mainiokoti Herttua haluaa toimia aktiivisesti yhdessä muiden Hertsin palvelujen kanssa.

Kirjastot tarjoavat usein päivittyvää kotikirjastovalikoimaa, ja Hertsin kirjaston läheinen sijainti voi mahdollistaa muutakin yhteistyötä.

– Apteekki esimerkiksi on meidän hoivakodillemme ihan tosi tärkeä asukkaiden joustavan lääkehoidon toteutumisen kannalta. Asukkaiden arki helpottuu, kun kaikki palvelut löytyvät samasta talosta, Savolainen kertoo.

– Näemme Herttuan erityisesti stadilaisena kohteena. Kaupunkimiljöössä oleva palvelukoti sopii ihmisille, jotka ovat tottuneet elämään tässä ympäristössä ja voivat elämänsä loppuun asti viettää kaupunkilaista elämää.

Hertsin sijainti on myös palvelukodin kannalta hyvä.

– Kulkuyhteydethän ovat loistavat. On metro ja bussit ja kaikki, omaisten on helppo poiketa käymään. Ja sitten on tilava parkkihallikin kauempaa tuleville.

Palvelukoti Herttuan sijainti lähipalvelukeskuksessa saattaakin nostaa sen loistamaan erityisesti Mainiokodin laatumittariston yhteisöllisyys ja osallisuus -pisteissä.

Lisätietoja Herttuasta saat Hoivamehiläisen sivuilta.

Takaisin