Takaisin

Palkinto sankaruudesta on sukkapallo – Purkka ja muut pelastuskoirat treenasivat Hertsin työmaalla

Hertsin työmaalle saatiin maaliskuun viimeisenä sunnuntaina karvaista seuraa, kun pelastuskoirat kävivät treenaamassa etsintätöitä. Nina Pullin nelivuotias bordercollie Purkka oppi omistajansa mukaan paljon päivän aikana.

Pelastuskoirat etsivät kadonneita hajuaistinsa avulla ja raunioissa koirat pystyvät tutkimaan ketterämmin koloja eloonjääneiden varalta. Pelastuskoirien käyttö voi pelastaa ihmishenkiä. Vapaaehtoista viranomaisia avustavaa toimintaa treenataan läpi koiran elämän.

Pelastustoimia harjoitellaan monenlaisissa paikoissa. Erilaiset tehtaat, varastorakennukset ja purkutuomiota odottavat paikat ovat hyviä treenipaikkoja, lisäksi Suomessa on varta vasten rakennettuja raunioratoja. Rakennustyömaiden kohdalla esteeksi voivat nousta turvallisuuskysymykset. Pelastuskoiratoiminnassa pitkään mukana ollut Nina Pulli onkin kiitollinen siitä, että Hertsissä oli mahdollista päästä harjoittelemaan.

– Tarvitsemme erilaisia harjoituspaikkoja ja mahdollisuuksia, että pääsemme kehittymään siinä mitä teemme. Se on todella tärkeää ja tosi hienoa, että se oli mahdollista!

Koira etsii hajuja
Karjala-niminen belgianpaimenkoira malinois etsii hajuja.

Karjala-niminen belgianpaimenkoira malinois etsii hajuja.
Työmaalla treenaamiseen vaaditaan tiettyjä suojavarusteita. Nämä löytyivät harjoittelijoilta jo omasta takaa, sillä pelastuskohteissa on suojauduttava. Koulutukseen osallistujia ei Pullin mukaan juurikaan erota työmiehistä, ja varustelu voi olla heillä raskaampaakin, riippuen harjoituksesta.

Työmaa on sopivan haastava treenipaikka

Sunnuntaina Purkka ja Pulli harjoittelivat tehtäviä, jotka vastasivat heidän osaamistasoaan. Etsiminen on koiran ja ohjaajan tiivistä yhteispeliä.

– Sain tehtäväksi tilanteen, jossa tiesin vain, että kaksi ihmistä on (leikisti) kateissa työmaalla ja meidän pitäisi käydä tarkistamassa tietyt tilat. Lähdimme tekemään sitä Purkan kanssa ja se meni oikein hyvin, koira oli motivoitunut ja teki hienosti töitä, Pulli kertoo koulutuksesta.

Ohjaajan tehtävänä on hahmottaa sekä annettu tehtävä että paikka, joka on parivaljakon vastuulla. Koiraa ohjatessa täytyy muistaa, missä on jo käyty ja missä ei. Tämä on osa koirankin koulutusta ja hahmotustreeniä.

– Oli sopivasti haastetta kummallekin ja koiralla oli selvästi hyvä fiilis. Siitä näki että se tykkäsi ja nautti työn tekemisestä, Pulli kehuu Purkan sunnuntaista suoritusta.

Pullin mukaan Hertsin työmaan alimmat kerrokset olivat todella mielenkiintoisia pelastuskoiraharjoittelun kannalta, sillä isossa tilassa ilmavirrat ja hajut toimivat aivan eri tavalla kuin toimisto- tai asuinrakennuksessa. Joissain oviaukoissa paukkuivat pressut ja joissain tuuli toi ulkoa ilmavirtoja, puhaltimet pauhasivat ja ylemmistä kerroksista kantautui työn ääniä.

– Tuli erilaisia häiriöitä, mikä on aina tervetullutta, että opimme tekemään työtä niistä huolimatta. Purkka sai hyvän treenin josta oppi paljon! Tila oli myös minulle uudenlainen ja motivoiva, ja kun oli molemmille kivaa tekemistä niin saimme molemmat tehdä hyvällä fiiliksellä.

Purkka ei ole vielä päässyt tositoimiin, vaikka koiraa on koulutettu pelastuskoiraksi seitsemänviikkoisesta saakka. Kaksikko treenaa säännöllisesti, yleensä ainakin kerran viikossa. Yleensä kesäaikaan treenattua tulee enemmän, kun sää mahdollistaa maastossa liikkumisen.

Pelastuskoira Purkka
Purkka odottaa pääsyä etsintätehtävälle ja kuulostelee, milloin lupa ohjaajalta tulee.

Mitä pelastuskoiralta ja sen omistajalta vaaditaan?

Pullin mukaan työskentely pelastuskeikalla on haastavampaa kuin miltä se ulospäin voi näyttää. Koiran tulee olla hyvähermoinen, motivoitunut ja halukas työskentelemään ihmisen kanssa, sekä tietenkin fyysisesti terve. Omistajalta vaaditaan oikeastaan samaa – koiran kanssa pitää jaksaa liikkua ja yleensä etsimään hälytetään yöaikaan.

Koira myös aistii pahan mielen, mikä häiritsee operaatiota. Myös huonoihin uutisiin tai siihen, että mitään ei löydy, pitää henkisesti varautua. Työskentely koiran kanssa vaatii tarkkuutta, sillä koira ei aina reagoi kovin näkyvästi hajuihin. Palkkaa työstä ei saa, vaan sitä tehdään auttamisen halusta.

Suomessa etsitään useimmiten kadonneita maastosta, mutta joskus voi olla tarve tutkia myös raunioita. Tällaisissa tilanteissa koirat etsivät ensisijaisesti eläviä ihmisiä, koska heidät on suurin kiire saada pelastetuksi.

Yleensä raunioissa tehtävät pelastustyöt liittyvät kansainvälisiin tehtäviin, joihin Purkka on nyt valmis ja mukana kansainvälisen pelastusmuodostelman valmiudessa. Valmiuteen vaikuttavat sekä koiran että ohjaajan yhteenlaskettu kokemus ja osaaminen. Pulli on harrastanut pelastuskoiratoimintaa vuodesta 2001 myös edellisten koiriensa Karkin ja Lakun kanssa.

Tärkeintä on leikki

Jos koiran haluaa kouluttaa pelastuskoiraksi, on mietittävä sille tarpeeksi motivoiva palkkio. Purkalle se on sukkapallo, eli sukka, jossa on pallo. Kun se suorittaa etsinnät ja tehtävät onnistuneesti, se saa pallon ja pääsee leikkimään.

Vapaa-ajallaan Purkka nauttii ulkoilusta ja siitä että joku pelaa ja leikkii sen kanssa.

– Jos Purkka saisi päättää, tässä maailmassa ei tehtäisi mitään muuta kuin pelattaisiin ja leikittäisiin. Se on myös tosi hyvä manipuloimaan ihmisiä leikkimään sen kanssa!

Katso kuvat harjoituksesta

Pelastuskoira Purkka harjoituksessa
Purkka on löytänyt kadonneen henkilön. Se ilmoittaa löydöstään haukkumalla ja odottaa, milloin pääsee pelaamaan sukkapallon kanssa.
Pelastuskoira Purkka harjoituksessa
Sukkapallopeli käynnissä.
Pelastuskoira Purkka harjoituksessa
Leikkiin kuuluu sukkapallon ”tarjoaminen” leikittäjälle eli leikittäjän manipuloiminen.
Pelastuskoira Purkka harjoituksessa
Ja välillä sukkapallon vetoa…
Pelastuskoira Purkka harjoituksessa
Leikin lopuksi vedetään vähän henkeä ja palaudutaan, jotta hommat voivat taas jatkua!
Takaisin