Kaikki arjessa tarvittava saman katon alla

Kun lähipalvelukeskus Hertsi vuonna 2020 valmistuu, sen vaikutuspiirissä asuu jopa 50 000 helsinkiläistä. Kun asumista rakennetaan koko ajan lisää, on tuleville asukkaille luotava myös laadukkaat lähipalvelut.

Työpäivän jälkeen haet lapsen päiväkodista ja käytte yhdessä ruokaostoksilla samassa rakennuksessa sijaitsevassa Prismassa. Tai käyt kuntosalilla, tapaat ystävän ravintolassa saman katon alla, kipaiset vielä hakemassa lukemista kirjastosta ja sen jälkeen kävelet katettua ylikulkusiltaa pitkin Herttoniemen metroasemalle, josta hurautat metrolla nopeasti itään tai länteen.

Muun muassa näillä tavoilla voi parin vuoden kuluttua hoitaa päivittäisiä asioita uudessa lähipalvelukeskus Hertsissä. Hertsi rakentuu vuonna 2020 uuden Prisman ja jo olemassa olevan Megahertsin palveluiden ympärille. Sijainti on varsin keskeinen.

– Herttoniemen metroasema on yksi Helsingin vilkkaimpia. Tulevan kymmenen vuoden aikana asuminen lisääntyy merkittävästi paitsi Herttoniemen ytimessä, myös sen suuralueella. Lähistöllä on myös paljon työpaikkoja ja Herttoniemi on läpikulkureitti muille asuinalueille, luettelee Hertsin entinen projektijohtaja Heikki K. Hannukkala. Hannukkala oli mukana Hertsin hankekehityksessä syksystä 2013 lähtien ja siirtyi YIT:n sisällä seuraaviin tehtäviin keväällä 2018.

Lähipalvelukeskukselle on tilausta. Kun Hertsi valmistuu, sen vaikutuspiirissä asuu Hannukkalan mukaan noin 50 000 helsinkiläistä. Paikka sopii erinomaisesti nimenomaan lähipalveluille, ja mainittujen palveluiden lisäksi Hertsiin tulee esimerkiksi hoivakoti ja nuorisotila. Muotikauppoja Hertsiin ei tule, vaan arjessa päivittäin käytettäviä olennaisia palveluita.

Öljysatamasta asuinalueeksi

Hannukkala muutti Laajasaloon vuonna 1991 ja on kulkenut Herttoniemen läpi päivittäin jo 27 vuoden ajan. Hän on nähnyt alueen valtavan muutoksen.

– Herttoniemenrantahan oli alun perin öljysatama-aluetta. Siellä näkyi siellä täällä suurten öljy-yhtiöiden öljysäiliöitä. Nyt ne kaikki ovat poissa, maaperä on puhdistettu ja tilalla on komea asuinalue. Linnanrakentajantienkin varteen on tullut paljon uusia asuntoja. Koko ympäristö on muuttunut merkittävästi. Maailma muuttuu ja kaupunki kehittyy, asuminen siirtyy entisille teollisuusalueille ja teollisuus siirtyy vastaavasti kauemmas. Esimerkiksi Itäväylän varressa on nyt käynnissä asemakaavan muutostyö: Työnjohtajankadun korttelialueelta puretaan teollisuuskiinteistöjä ja tilalle tulee asuinrakennuksia, Hannukkala kertoo.

Pelkkää asuinrakentamista ei kuitenkaan ole luvassa, vaan Hertsin naapurikortteleihin rakennetaan myös kivijalkaliiketiloja. Kaupunki haluaa varmistaa, että kasvava väestömäärä saa palvelut läheltä.

– Hertsi on tämän keskeisen alueen ytimessä, ja Hertsissä on hypermarketti ankkurina. Kyllä se tulee olemaan merkittävin kaupallinen keskittymä Herttoniemen keskustassa.

Ankkuritoimijoiden kanssa on solmittu pitkät vuokrasopimukset, joten Hertsi pysyy pitkään Herttoniemen kaupallisena keskittymänä.

Tulevat asiakkaat edellä

Hertsi on hankkeena mielenkiintoinen: omaperusteinen kaupallinen keskus. Hertsi-hankkeen toteuttajina YIT ja Hartela tekevät yhdessä työtä kolmen eri tahon eduksi. Omistajille halutaan tietenkin tehdä hieno hanke.

Toisena ovat vuokralaiset: heitä autetaan pärjäämään ja menestymään Hertsin katon alla. Se tapahtuu tarkalla suunnittelulla ja huolellisella konseptoinnilla.

Kolmas ja tärkein taho ovat tietenkin seudun asukkaat ja muut Hertsin tulevat asiakkaat. Heille on tarjottava toimiva kokonaisuus ja riittävät lähipalvelut, paikalle tuleminen on tehtävä helpoksi sekä sujuvaksi ja paikan päällä oleminen viihtyisäksi.

Tulevia asiakkaita osallistetaan suunnitteluun ja heidän kanssaan käydään avoimesti keskusteluja siitä, millaisia palveluita Hertsiin haluttaisiin. Omat toiveensa voi lähettää esimerkiksi tämän lomakkeen kautta.

< TAKAISIN