Herttoniemen Kukka
Takaisin

Herttoniemen kukka vaalii ammattitaidolla leikkokukkia ja asiakkaitaan

Mikä on mukana elämässä syntymästä kuolemaan? Pirjo Pynninen Herttoniemen kukasta pohtii, että miltei kaikkien elämässä kukkia hankitaan tärkeissä hetkissä kehdosta hautaan.

– Kun synnytään, ostetaan kukkia. Sitten on kastejuhlat, syntymäpäivät, ehkä rippijuhlat, opiskelun eri vaiheet, kihlajaiset ja häät, lisää syntymäpäiviä sinne väleihin, jos nyt ajattelee suurinpiirtein elämänkaarta. Ja sitten tulee se toinen vaihe kun ihminen kuolee pois. Siinä vaiheessa hautaus ja surukukat astuvat mukaan kuvioon, kukkakauppias Pirjo Pynninen kuvailee.

Pynninen perusti Herttoniemen kukka -liikkeen 25 vuotta sitten. Viimeiset 15 vuotta kukkakauppa on sijainnut nykyisellä paikallaan, ja ensi vuonna kaupasta tulee osa Hertsiä. Kukkakaupan lisäksi Pynninen pyörittää samassa osoitteessa hautauspalvelua. Vuosien varrella yrittäjä on nähnyt Herttoniemessä paljon elämää.

– Olen nähnyt kasvutarinoita vuosien aikana. Ensin on ostettu kastetilaisuuteen kukkia, ja sitten lapset ovatkin jo 20-vuotiaita ja opiskelevat. Muistan paljon hetkiä, kun on ostettu ensin rippikukkia, ja muutaman vuoden päästä vanhemmat tulevatkin kertomaan, että nyt ne on menneet naimisiin, ehkä lapsiakin tulossa. Siinä havahtuu omaan ikäänsäkin ja ajan kuluun, että tässähän on mennyt jo 10 vuotta viime käynnistä, Pynninen naureskelee.

Kukkakauppias huolehtii kukista ja asiakkaista

Herttoniemen kukan ja hautauspalvelun vahvuus on vankka ammattitaito. Kahdessa kylmiössä säilytetään aina leikkokasveja ja valmiita kimppuja asiakkaita varten, uudet kukat tilataan viikottain ja niitä hoidetaan.

Hautauspalvelusta asiakas saa kaiken tarvitsemansa perunkirjoituksesta arkkuun ja siunaukseen.

Pynnisen elämäntehtävä on huolehtia kukkien sidonnasta juhlatilaisuuksiin ja elämän tärkeisiin hetkiin. Sesongit houkuttavat ihmisiä kukkakauppaan eniten, mutta edelleen ihmiset ostavat kukkia treffeille tai vieraillessaan toisen luona.

– Kukathan kaunistavat kaikkien mieltä. Eräs nainen osti juuri kimpun miehelleen ja totesi, että kyllähän näistä itsekin ilahtuu. En tiedä ihmistä, joka ei pitäisi kukista!

Vaikka kukkia ostetaan monissa tilanteissa, on kukkakaupan pitäjä trendien armoilla. Joistain perinteistä pidetään kiinni, kuten vieraillessa vietävistä vappukukista, mutta esimerkiksi hautajaistrendit voivat välillä muuttua. Lähiaikoina on otettu tavaksi viedä kukkavihkon sijaan yksittäisiä ruusuja. Kukkavihkot ovat kuitenkin Pynnisen mukaan jo palaamassa, kun ihmiset ovat tajunneet, etteivät harvat kukat näytä hautajaisissa kauniilta.

Viherkasvit ja kukat raikastavat huoneen

Leikkokukkien lisäksi kukkakaupasta saa viherkasveja, kukkivia ruukkukasveja ja varusteita kuten lannoitteita ja kukkakeppejä. Jos siis täytyy keksiä viemisiksi vaikka hauska tuparilahja, voi kukkakaupasta piipahtaa hakemassa ystävälle huonekasvin puhdistamaan sisäilmaa.

Hertsin laajentuessa Pynninen toivoo pääsevänsä palvelemaan laajemmin keskuksen asukkaita, kävijöitä ja myös muita Hertsin vuokralaisia. Herttoniemessä kukkakauppa ja hautaustoimisto palvelevat kuitenkin koko ajan lähialueen asukkaita.

– Kevät on ainakin leikkokukkien aikaa, kun lumi sulaa ja asvalttipöly hälvenee. Kun on valoa ja siivottu talven jälkeen niin ostetaan kukkia kotiin, kyllähän se piristää ihmistä. Jo muutama kukka tai koko kimppu, Pynninen kertoo.

Eikä kukkakaupan sesonki siihen lopu.

– Ja sitten kun tulee kesä niin laitetaan pihat ja parveke kuntoon ja ostetaan parvekekukat, ja niin edelleen!

Takaisin